tirsdag 3. juli 2012

Brennesle er tingen!



Før var det vanleg å dyrka brennesle, no er det vanleg å luka det vekk som "ugras". Eg trur hovudgrunnen er at det er heilt gratis. Noko kan jo ikkje vera båe gratis og sunt, og iallfall ikkje berre veksa kring i hagen. Alle sunne ting finst trass alt kun på Sunnkost og andre dyre, dyre butikkar. Dette er berre av di diverse menneske ynskjer å tena pengar. Ikkje la dei gjera det. Drit i dei dyre butikkane og fiks alt sjølv. Nesten alle kapslar du kan kjøpa er berre noko kødd som grådige kapistalistar har laga for å tena pengar på at du er redd for helsa di. Høyr no:

I går og dagen før var eg ute og sanka brennesle. Eg fann det ikkje i hagen, men ved porten og utanfor hagen til naboen. På leikeplassen var det masse av dei. Brennesle er tingen.

Brennesle er superduperbra for blodet ditt. Blodet ditt elskar brennesle. Dessutan er denne urta, for det er det det er (det latiske namnet er til og med "urtica", og det seier litt), full av spanande vitaminar og mineralar, og er ein av dei mest næringsrike plantane i naturen! Viss du luker vekk brennesle, så er du rett og slett ein idiot. Dei inneheld mykje jern, vitamin C og klorofyll. Dei som vil auka blodproduksjonen, bør eta nesle. Dei som er gravide og ammande, bør eta nesle. Dei som har anemi, bør eta nesle. Kast dei jævla jerntablettane, for dei kan verka forstoppande. Dessutan er brennesle topp for kvinner i puberteten og overgongsaldaren, grunna blodtilførsla. Dessutan har brennesle ein beroligande effekt. Viss ein har ADHD kan ein drikka brenneslete, og kanskje til og med viss du skal leggja deg.

Forkjøling, astma, kikhoste - plukk brennesle! Og frøa ein finn i stornesla skal dessutan auka sexlysta.

Så kvifor prøva å utrydda denne fantastiske urta? Plant ho i staden.

Dei siste dagane har eg haldt på med brennesle heile tida. Har vore ute og plukka ei heil bøtte full av dei, me var tre menneske til å gjera jobben, på leikaplassen i nærleiken - for å laga brenneslete.

No skal eg fortelja korleis me gjorde det:

Hagehanskar er tingen. Utan hagehanskar, får ein vondt i henda. Det er og lurt å ha på seg ein genser så ein ikkje brenn seg på armane, for viss ein brenn seg heile tida, får ein ikkje lyst å fortsetja å plukka brennesle.

Det beste er å plukka dei minste. Dei er nyast, og det er mest næring i dei. Plukk dei minste. Finn du ein stor, plukk toppen. Frøa kan og vera med, dei er og sunne. (Du kan jo planta nokre av dei i hagen viss nokon har klart å utrydda brennesleen der)

Når du har samla dei i til dømes ei bøtte, kan du skylla vekk diverse insekt og kryp i vatn. Legg dei så på eit håndkle, og ha det i ovnen på 40-50 grader. Der skal dei stå svært lengje, dei kan godt stå heile dagen, iallfall fleire timer.



Det viktige er at du skal kunne smuldra dei opp til pulver så lett som berre det. Då er dei flotte. Ta dei av stilken (er ikkje vits å ha dei på stilken) og putt dei i eit glas du kan bevara dei i. Det gjekk greitt dei fyrste gongane, men dei siste bretta brennesle brann stadig i henda. Viss ikkje eg tek feil skal dei slutta å brenna ved 60 grader, så det er allikevel trygt å nytta dei som te.

Vil du gjera det skikkeleg så tek du litt av den tørka brenneslen i ei kjele og let det koka i 15 minutt. Då får du og mest av næringa, og det er lurt. Viss du ikkje gidd, har du det i ei tesil og nyttar det på same måte som vanleg te, men det er lurt av vatnet nettopp har vorte kokt, for viss ikkje kan du nok brenna deg på tunga.

Ein diger bøtte fyllar opp eit glas som dette. Viss du vil ha heile vintaren, bør du altså plukka masse, masse, masse brennesle. Du kan sjå på det som ein aktivitet som vil taka nokre dagar, men det er ein flott aktivitet å halda på med om sumaren.

Eller kva?!





1 kommentar:

  1. Du har så rett!

    Bra konsept - jepp
    Godt poeng - helt klart
    Fint oppsett - check
    God skriving - så avgjort

    kaja

    SvarSlett